Vieren van veranderingen en de acht jaarfeesten
Het leven is een grote stroom en elke verandering daarin vraagt om een verandering in jezelf en je manier van kijken. Elke verandering vraagt om een viering om het oude proces achter ons te laten en open te gaan staan voor het nieuwe dat gaat komen. Steeds weer openstaan voor verandering, steeds weer vernieuwing, steeds maar bewegen, als een levensdans.
De volkeren in oude culturen waren voor hun overleving afhankelijk van de aarde.
Een slechte oogst had gevolgen voor de hele winter en zelfs de volgende lente.
Een goede zaaitijd bracht hoop op een mooie oogst.
De aarde draait in twee hele grote jaarstromen.
De opbouwende stroom van winter naar de zomer, waarin alles tot groei en bloei komt.
En de afdalende stoom van zomer naar de winter, waarin de neergang inzet en alles wat niet nodig is losgelaten wordt.
In onze tijd zijn we onze afhankelijkheid van de natuurlijke cycli veelal vergeten. We halen brood en groente in de supermarkt. Toch zijn wij nog steeds afhankelijk van wat moeder Aarde ons geeft. Voor ons eten, maar ook voor onze wensen in het leven en ons algeheel welbevinden.
Wat laat je opbouwen en mag opbloeien in jouw leven in de periode tot midzomer?
Welke dingen mag je oogsten en welke dingen heb je niet meer nodig in de periode tot midwinter?
Acht jaarfeesten
De Kelten, Germanen en ander oude stammen van Europa vierden acht jaarfeesten. Het zijn de acht opeenvolgende feesten die een kringloop door het jaar volgen:
Imbolc (Rond 2 februari)
Dit feest is gebaseerd op de oude gebruiken om de aarde na de winter weer vruchtbaar te maken. De Kelten noemden dit feest Imbolc, maar ook buiten de Keltische gebieden werd het als Ploeg- en Zaaifeest gevierd.
Ostara (Rond 21 maart)
Het Lentefeest, ook wel genaamd Ostara, is een viering van het nieuwe leven dat onder de grond weer op gang is gekomen. Het ei, waarin het nieuwe leven zich in het verborgene ontwikkelt, is een symbool bij uitstek voor het Lentefeest.
Beltane (Rond 1 mei)
Dit feest is door de eeuwen heen gevierd als vruchtbaarheidsfeest. Door de bevruchting worden bloesems omgezet in vruchten.
Midzomer (21 juni)
Midzomer is een viering van de uitbundige groeikracht in de natuur. Tegelijk betekent dit het eind van de zonnekracht. De afbrekende krachten nemen het nu weer over.
Lammas (Rond 2 augustus)
Dit feest grijpt terug op de graanoogst, die rond deze tijd in heel Europa op ceremoniële wijze werd binnengehaald. De Kelten noemden dit feest Lughnasa. In het Angelsaksische Rijk werd het als Lammas aangeduid.
Mabon (Rond 21 september)
Dit is het tweede oogstfeest, waarbij appels, peren en druiven centraal staan. De zoete dingen van het leven binnenlaten.
Samhain (31 oktober)
Voor de Kelten en de Germanen begon het jaar met de donkere helft, net als de dag met het vallen van de avond begon. De Kelten noemden het nieuwjaarsfeest Samhain.
Yule (21 december)
Yule is het oude Midwinterfeest, waarbij het wiel van het jaar, na de zonnewende, weer op gang gebracht wordt. Daarmee wordt de groeikracht van de natuur opnieuw geactiveerd. Tot Midzomer zal de zon elke dag aan kracht winnen.
Tijdens onze jaartraining Natuurwijsheid volgen we in een een kleine groep de jaarfeesten. Je volgt daarin de cirkel van het jaar en onderzoekt en ervaart welke wijsheden en geschenken de natuur jou aanbiedt in de verschillende momenten van het jaar. Lijkt het je leuk om mee te doen? Kijk dan eens bij Natuurwijsheid of meld je direct aan.