De appel die niet goed genoeg was

De appel die niet goed genoeg was

Daar hang je dan….
Het hele jaar was je erbij en heb je meegedaan. Je hebt je geopend, je hebt contact gemaakt met de wereld om je heen, je bent gaan bloeien en je bent gaan groeien en nou helemaal aan het eind hang je daar uitgedroogd en ben je zeker niet de vrucht die je hoopte te zullen zijn. Niemand plukt je en je voelt je niet goed genoeg. Sterker nog, je gezonde, blozende broertjes en zusjes kunnen maar niet ophouden met je te vertellen hoe lelijk je bent, hoe uitgedroogd, hoe mislukt, hoe niet goed genoeg.

Je hebt je best gedaan, toch? Wat is er mis gegaan? Was het teveel zon, teveel vuur? Teveel regen dan? Teveel pesticiden? Of waren het toch die eerste dagen waarin het nog zo koud was?
Je voelt je alleen en mislukt. Je vraagt je al deze dingen af zo aan het eind van het oogstseizoen. En dan klinkt daar ineens de warme stem van de Moederboom.

“Lieverd, net als met al mijn vruchten ben ik blij met jou. Dank je wel dat je er bij was dit jaar. Al mijn vruchten hebben een plaats in mijn hart, maar van jou heb ik het meest geleerd. Ik heb van je geleerd hoe ik mijn vruchten beter kan beschermen. Ik heb genoten van je openheid en je eerste stapjes in het contact maken met deze wereld. Ik heb van je geleerd hoe ik bloei en groei en wat me daarin tegenhoudt. Dank je wel dat je me laat zien dat als ik niet goed voor mezelf zorg ik uitdroog en er niets is om aan het eind van de rit te plukken. Al die tijd hield ik van je en nou nog. Je hoort nog steeds bij mij, je bent niet alleen.
Je broertjes en zusjes zijn los van me. Ik voel ze nog, maar ze gaan hun eigen weg. Ieder van hen heeft een eigen pad waar ik geen invloed meer op heb.
Maar jij, lieverd, jij mag bij me blijven. Je mag opgaan in mij zodat we straks samen, als de eerste zonnewarmte de aarde aanraakt, onze mooiste droomvruchten kunnen waarmaken.
En nou rusten lieverd. Je hebt hard genoeg gewerkt dit jaar. Vertrouw en laat los, want ik ben je zo dankbaar. Ga maar slapen en droom alvast maar een beetje over het afgelopen en ook over het nieuwe jaar”

De Stenen van Myrddin
Er was eens, op een plaats heel lang geleden, in een tijd hier ver vandaan, een jongen die Myrddin heette.
Myrddin woonde, met zijn moeder, in een klein dorp.
Alleen zij wist wie Myrdinn’s vader was en ze hield dat zorgvuldig geheim, zelfs voor haar zoon. Wel liet ze regelmatig doorschemeren dat Myrdinn’s vader een heel bijzondere man was.
In het dorp gingen er allerlei geruchten rond. Sommigen beweerden dat de grote Taliesin, een beroemde tovenaar, Myrdinn’s vader was. Anderen zeiden dat hij de zoon van een demon was, en weer anderen vonden dat hij helemaal nooit een vader had gehad. En wat er ook maar waar was (en wat niet) Myrdinn’s werd er behoorlijk onzeker van. Hij had het gevoel dat iedereen in het dorp hem veroordeelde om zijn onduidelijke afkomst en hij durfde zich al bijna niet meer in het dorp te vertonen.

Lees meer

De les van de beuk
“Wat is loslaten?”, vroeg ik aan de Beuk waar ik tegenaan zat.
Ik dacht dat zij het antwoord vast zou weten; zij doet het elke herfst weer opnieuw en heeft het dus al zo’n honderd jaar gedaan.

Lees meer

Ik kies jou!

Er was eens, op een plaats heel lang geleden in een tijd hier ver vandaan, een jonge wolf en zijn naam was (jawel) Wolfje.

Wolfje was leergierig en nieuwsgierig. En waar hij vooral nieuwsgierig naar was, was hoe hij het meeste kon halen uit het leven dat nog voor hem lag.

Lees meer

Mijn harnas

Ik draag een harnas. Je kunt ‘m niet zien, maar ik draag ‘m wel.
Een hele tijd al zelfs, zo’n beetje vanaf mijn kindertijd.
Het harnas vind ik fijn, want het beschermt me tegen de boze buitenwereld, maar tegelijkertijd voel ik me ook wel een beetje alleen hierbinnen. Ik voel me veilig zo, maar niemand ziet echt wie ik ben.

Lees meer

Wat we denken, worden we

Er was eens…
… een indianenstam. En bij deze stam was het gebruikelijk om de voor het eerste kind gekozen naam, ook aan het tweede kind van het zelfde geslacht te geven. Dat tweede kind kreeg dan nog een tweede naam om zich te onderscheiden van de eerste. Dus als een eerste dochter Pocahontas heette, dan heette de tweede dochter Pocahontas Lakota.
Een ander gebruik van de stam had te maken met de beproevingen die de Grote Geest, Wakan Tanka, iedereen stuurde die hij nodig had om te groeien. Als een stamlid zo’n beproeving tegen kwam, moest hij eerst zijn naam zeggen, om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar eigen beproeving kreeg en niet per ongelijk die van een ander.

Lees meer

De wijsheid van een spin

Een wandeling door het bos kan me zoveel inzicht geven.
Zo ontmoette ik daar deze week een spin. ‘Een spin? Die je zo vaak!’, hoor ik je denken.
Dat is ook zo, zeker zoals nu in de herfst, maar wanneer ontmoet je nou echt een spin?
Wanneer kijk je nou eens echt en luister je naar wat een spin je te vertellen heeft?

Lees meer

Koester je idealen

Vandaag dronk ik een kopje yogi thee. Op de zakjes staan altijd van die kleine wijsheden.
Vandaag stond er: ‘Cherish your ideals’, Koester je idealen.
Een prachtige zin, waarvan ik al snel denk: ‘Wat mooi en zo waar ook… Maar hoe DOE je dat dan?”
Het zijn maar drie woorden en elk woord vraagt weer iets anders van je. Je – idealen – koesteren

Lees meer

De keerzijde van de medaille

Vorige week viel me ineens weer op hoeveel waarheid er zit in dat oude gezegde: Iedere medaille heeft een keerzijde. Er gebeurde iets wat op mij een behoorlijk impact had. En het leerde me weer van alles.
 Alsof het zo ontworpen is…
Ken je dat? Dat er soms van alles samen komt alsof het de bedoeling is? Alsof je hele wezen heeft zitten wachten op een gelegenheid om je ergens bewust van te maken? Ik denk dat het ons allemaal wel eens overkomt dat we, door zo’n schijnbaar toevallige samenloop van omstandigheden, achterblijven met een open mond en een verraste verbazing. Alsof er plotseling een inzicht als een zonnetje doorbreekt, terwijl het net daarvoor alleen maar zwaar bewolkt leek. Ik hoop dat jij dat gevoel ook kent. Ik gun het je.

Lees meer

Download geheel gratis onze overzichtelijke brochure of schrijf je nu in voor onze workshops of opleidingen!

Gratis brochure

Inschrijfformulier