Wielwerk opleidingen & workshops

  Unieke methode   KTNO accreditatie   CRKBO gecertificeerd   Opleidingen op HBO niveau

Midzomerlicht

Op het moment waarop ik dit schrijf is het 22 juni 2020.

De wereld is druk met COVID-19 en alles wat dat virus met zich meebrengt. Er zijn allerlei maatregelen uitgedacht om de gevolgen van het virus zo veel mogelijk te bepreken en er wordt (natuurlijk) ook geprotesteerd tegen die maateregelen. Eén van de redenen waarom er tegen die maatregelen geprotesteerd wordt, is dat ze niet alleen maar de verspreiding van het virus beperken.

Er worden ook grenzen gesteld waar die eerst niet bestonden. Bijvoorbeeld in hoe dicht we bij elkaar mogen komen. Letterlijk; in de zin van fysiek niet dichter bij elkaar dan op anderhalve meter afstand. En daardoor ook figuurlijk; door niet meer vrij bij elkaar op bezoek te kunnen, lopen we het risico ook op andere manier verbinding kwijt te raken. En als we verbinding kwijt raken, worden we eenzaam.

Natuurlijk in de meeste gevallen niet van de ene dag op de andere en niet van alles naar niks of andersom. Maar beetje bij beetje, ongemerkt.

En op dit zelfde moment, op 22 juni 2020, zitten we in de week van de zomerzonnewende. Het officiële moment waarop die zonnewende plaats vond, was afgelopen zaterdag. Dat betekent dat we toen de langste dag van het jaar beleefden. En daarmee ook de kortste nacht.

Als je daar nog niet bij stil had gestaan, doe dat dan nu even. Want het houdt onder meer in dat er geen andere dag in het jaar is waarop het zo lang licht is, waarin de zon zo merkbaar aanwezig is. Deze dag is vol van vuur en passie en kracht en alles op zijn/haar hoogtepunt. Hoewel op deze dag de astronomische zomer net begint, wordt vanaf nu de vermindering weer ingezet: langzaam maar zeker zullen de dagen korter en de nachten weer langer worden. Daarom (onder meer) vieren we al zo’n beetje sinds mensenheugenis deze zonnewende: om ons te koesteren in het volle licht, zodat we de herinnering daaraan kunnen meenemen in het donker. Zodat we, zelfs als de dagen donkerder en de nachten langer en kouder worden, het licht en de warmte kunnen herscheppen. Zodat we ons eigen licht kunnen creëren als we daar behoefte aan hebben en daarmee niet alleen onszelf maar ook elkaar kunnen verlichten en verwarmen.

En daarmee heb ik volgens mij een link gelegd tussen creatie en licht. Wil je er nog één? In één van onze verhalen over creatie is die link er ook. In dat verhaal besloot God de wereld te scheppen. Eerst maakte Hij de hemelen en de aarde, maar het was er vooral donker. En dus zei God: ‘Laat er licht zijn”… En of je nou in de bijbel en in deze God gelooft of niet; het is een goed verhaal.

Nu ik toch bezig ben, nog maar zo’n link tussen licht en creatie.

Als er ‘dingen’ gecreëerd zijn die ons raken, schept dat meer dan die creatie zelf. Het schept verbinding.

Als een kunstenaar een kunstwerk creëert, verzamelen we ons in een galerie of museum om het te bewonderen. Als een muzikant of een band muziek heeft gecreëerd, verzamelen we ons om er naar te luisteren en om er in gezelschap van te genieten. Zo’n verzameling heet dan een concert en het bijwonen van  een concert schept verbinding en daarmee licht. Maar zoals we allemaal weten kan dat nu even niet in verband met die beperkingen waar ik het eerder over had. We kunnen inmiddels wel weer onder voorwaarden naar het museum, maar het concert is nog even niet mogelijk.

Een paar dagen geleden las ik een berichtje waarin stond dat verschillende bands (rockgroepen in dit geval) nieuwe muziek aan het creëren waren, juist als gevolg van de beperkingen. Metallica, Journey, Megadeth, Alice Cooper, Sammy Hagar’s the Circle, Def Leppard, om er maar een paar te noemen. En als dat voor rockbands zo is, zal dat ongetwijfeld in andere muziekstromingen net zo zijn. Deze ‘scheppers’ zoeken dus andere manieren om te creëren, om licht te brengen, om te verbinden. En dat bracht me tot deze oproep.

Ik roep je op om te creëren, te scheppen. Het kan me werkelijk niet schelen wat. Of je nou zelf een liedje schrijft, of dat je een sjaal breit, het maakt mij niet uit. Teken, schilder, schrijf een gedicht. Smeed een mes of haak een pannenlap. Klei een beeldje, maak een foto of een filmpje. Maak een nieuw hoekje in je tuin of op je balkon, vlecht een armband. Wees creatief, op jouw eigen manier.

En dan vooral: deel met anderen wat je gemaakt heb. Plaats een foto ervan op facebook, laat jouw liedje horen door de telefoon of via YouTube, of hoe dan ook. Draag jouw gedicht voor in de beslotenheid van jouw eigen kleine kring of in de openheid van het park in de stad. Het hoeft allemaal niet van museum- of concert-niveau te zijn. Je gaat er geen Oscar voor krijgen of prijs mee winnen. Alleen al het feit dat jij het gemaakt hebt, maakt het goed genoeg. Want je kan er wel een beetje verbinding mee maken en een beetje licht mee verspreiden.

En het hartstikke makkelijk! Echt waar.

Ik zal het een keer voordoen:


Hoi!
Ik heb iets gemaakt, helemaal zelf.
Het heet een blog maar eigenlijk is het een brief aan jou; een oproep.
Ik deel het graag met jou.
En ik hoop dat het je een beetje licht brengt.

Liefs,

Berry

Alle opleidingen & Workshops

Ingeborg van Logchem

Werken met het wiel beschouw ik als natuurlijke en allesomvattende manier van kijken. Naar jezelf, de ander, eigenlijk naar het hele leven. 

Lees het verhaal van Ingeborg

Gratis avond kennismaken

Een avond kennismaken met de Wielwerkmethode® en alle opleidingen.
Aanmelden is gratis & vrijblijvend

Persoonlijke Ontwikkeling

Je maakt dit jaar kennis met de Wielwerkmethode

Opleiding Coach

Je begeleidt anderen in het nastreven persoonlijk geluk 

Opleiding Therapeut

Je ondersteunt anderen om vastgelopen innerlijke processen op gang te brengen.

Scholing Innerlijk Kind (workshop)

Op dit moment bieden wij deze workshop (tijdelijk) niet aan.

Natuurwijsheid (workshop)

Deze jaartraining neemt je mee op reis door het Jaarwiel. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben en leert ons precies hoe we in balans kunnen komen.

Wielspel (workshop)

Durf je in de spiegel te kijken? Wil jij het echt anders? Wil je echt bewust worden van wat jou tegenhoudt?

Wil je meer weten over onze opleidingen?

Download geheel gratis onze overzichtelijke brochure

Of schrijf je direct online in voor onze workshops of opleidingen!