Wielwerk opleidingen & workshops

  Unieke methode   KTNO accreditatie   CRKBO gecertificeerd   Opleidingen op HBO niveau
Home » Wat we denken, worden we

Wat we denken, worden we

Er was eens…
… een indianenstam. En bij deze stam was het gebruikelijk om de voor het eerste kind gekozen naam, ook aan het tweede kind van het zelfde geslacht te geven. Dat tweede kind kreeg dan nog een tweede naam om zich te onderscheiden van de eerste. Dus als een eerste dochter Pocahontas heette, dan heette de tweede dochter Pocahontas Lakota.
Een ander gebruik van de stam had te maken met de beproevingen die de Grote Geest, Wakan Tanka, iedereen stuurde die hij nodig had om te groeien. Als een stamlid zo’n beproeving tegen kwam, moest hij eerst zijn naam zeggen, om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar eigen beproeving kreeg en niet per ongelijk die van een ander.

In de tent van het stamhoofd werden twee jongetjes geboren. Ze werden Dakan en Dakan Togny genoemd. En natuurlijk kregen deze jongens ook hun eigen beproevingen.
Eén van de eerste beproevingen kwam toen de jongens een jaar of acht waren. Dat was de leeftijd waarop de kinderen van deze stam mochten leren paardrijden, als ze maar contact konden maken met de pony die voor ze werd uitgezocht.
En zo kwam het dat Dakan op het grote veld voor een pony stond, een lichte buiging maakte en zijn naam zei.
“Dakan!”, zei hij, en de pony knikte en legde haar neus op de schouder van de trotse jongen.
Toen zijn broer aan de beurt was, deed deze een stap naar de voor hem staande pony en zei:
“Dakan Togny!”. De pony schudde het hoofd, draaide zich om en draafde naar de rand van het veld. Dakan Togny droop teleurgesteld af. Het zou nog vele jaren duren voor hij leerde paardrijden en hij werd er nooit echt goed in.

Een paar jaar later werden de jongens het bos in gestuurd om er achter zou komen wat hun totemdier was.
Dakan liep naar de rand van het bos, maakte een lichte buiging en riep: “Dakan!”. Daarop liep hij het bos in en al na een paar minuten verscheen er een wolf op het pad voor hem. Dakan juichend terug naar zijn ouders om te vertellen van zijn totem.
Ook Dakan Togny liep naar de bosrand en maakte een buiging.
“Dakan Togny!”, zei hij en ook hij liep het bos. Steeds verder liep hij, zonder ook maar een dier tegen te komen. Na een paar uur werden zijn voeten moe en werd zijn mond droog van de dorst, maar er verschenen geen dieren. Aan het eind van de dag strompelde Dakan Togny de tent van zijn ouders binnen, zonder te weten welk dier zijn totem was.

Het stamhoofd werd oud en er moest een opvolger gekozen worden. Wakan Tanka stuurde de Witte Buffel naar de stam om één van de zonen van het stamhoofd aan te wijzen als opvolger.
Dakan had medelijden met zijn broer omdat alles wat Dakan moeiteloos voor elkaar kreeg, aan Dakan Togny voorbij leek te gaan.
“Misschien komt het omdat ik altijd eerst mag”, zei hij. “Ga jij maar als eerste naar de Witte Buffel”.
De jongen keek zijn grote broer dankbaar maar mismoedig aan en liep naar de grote Witte Buffel. Hij maakte een buiging en zei zo aarzelend zijn naam dat het welk een vraag leek: “Dakan Togny?”.
De Buffel haalde zijn schouders op en wende zich van Dakan Togny af om naar Dakan toe te lopen.
Dakan boog en zei “Dakan!”. Waarop de Witte buffel zijn snuit tegen het voorhoofd van de jongen drukte en zo zijn keuze bekend maakte.

Jaren later zat Dakan in zijn tent van de stam te midden van zijn vrienden en geliefden. Hij dacht terug aan hoe zijn jeugd verlopen was en aan de beproevingen die op zijn pad waren gekomen.
Hij bedacht dat alles wat hij zich gedroomd had was uitgekomen.
“Zie je nou wel?”, zei hij.
En op precies hetzelfde moment zat Dakan Togny in een kleine tent aan de rand van de nederzetting precies hetzelfde te doen. Alleen bedacht hij dat alles wat hij zich gedroomd had aan hem voorbij was gegaan.
“Zie je nou wel?”, dacht ook hij.

En zo blijkt maar weer, dat hoe je ook in het leven staat en welke overtuigingen je er ook op na houdt, je uiteindelijk altijd gelijk krijgt.

Alle opleidingen & Workshops

Ingeborg van Logchem

Werken met het wiel beschouw ik als natuurlijke en allesomvattende manier van kijken. Naar jezelf, de ander, eigenlijk naar het hele leven. 

Lees het verhaal van Ingeborg

Gratis avond kennismaken

Een avond kennismaken met de Wielwerkmethode® en alle opleidingen.
Aanmelden is gratis & vrijblijvend

Persoonlijke Ontwikkeling

Je maakt dit jaar kennis met de Wielwerkmethode

Opleiding Coach

Je begeleidt anderen in het nastreven persoonlijk geluk 

Opleiding Therapeut

Je ondersteunt anderen om vastgelopen innerlijke processen op gang te brengen.

Scholing Innerlijk Kind (workshop)

Op dit moment bieden wij deze workshop (tijdelijk) niet aan.

Natuurwijsheid (workshop)

Deze jaartraining neemt je mee op reis door het Jaarwiel. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben en leert ons precies hoe we in balans kunnen komen.

Wielspel (workshop)

Durf je in de spiegel te kijken? Wil jij het echt anders? Wil je echt bewust worden van wat jou tegenhoudt?

Wil je meer weten over onze opleidingen?

Download geheel gratis onze overzichtelijke brochure

Of schrijf je direct online in voor onze workshops of opleidingen!