De wijsheid van een spin

Een wandeling door het bos kan me zoveel inzicht geven.
Zo ontmoette ik daar deze week een spin. ‘Een spin? Die je zo vaak!’, hoor ik je denken.
Dat is ook zo, zeker zoals nu in de herfst, maar wanneer ontmoet je nou echt een spin?
Wanneer kijk je nou eens echt en luister je naar wat een spin je te vertellen heeft?

Beetje mislukt
Terwijl ik keek naar deze spin zag ik dat haar web op een onmogelijke plaats gebouwd was. Zo’n plaats waar de bomen drie meter uit elkaar staan. Het web was bovendien niet eens perfect, het was eigenlijk maar een mislukt webje. Toch zat de spin trots in het midden te wachten tot de vliegjes zich vast zouden vliegen in haar kleverige draden. Af en toe verstevigde ze het web wat, maar een heel nieuw web bouwen deed ze niet. Ze wachtte rustig en geduldig in haar eigen webje, klaar om te ontvangen.

Niet-perfect is perfect
Wat kan ik veel van deze spin leren.
Als het werk klaar is, is het tijd om rustig en geduldig te wachten, in het vertrouwen dat naar je toe komt vliegen wat voor jou is. In perfectionisme is er twijfel of het werk wel goed was, of er niet meer moet gebeuren of het nog beter kan.
De spin laat zien dat je mag vertrouwen op je keuzes en dat wat je gedaan hebt goed is. Verstevig het als dat nodig is, maar verder is je werk goed. Ook al is het niet perfect of ‘zoals het zou moeten of horen’. Vertrouw daarop en sta open om te ontvangen wat het leven je geeft.

Net als de herfst
Het is niet voor niets dat de spin juist in de herfst zo zichtbaar is. Voor ons allemaal is het de tijd van oogsten en ontvangen. De tijd van vruchten plukken en de oude dingen laten gaan.
Dus laat nu maar los, net als de blaadjes van een boom. Mijn werk zit erop en het is goed. Nu even niks. Wacht nu maar af. Vertrouw maar. Het komt goed.

En als het er dan in vliegt?
Spin zit maar wat te niksen als haar werk klaar is, tenminste zo lijkt het. Terwijl ze een diep vertrouwen in haar werk heeft vertrouwt ze er zelfs op dat ze voelt wanneer er iets in haar web gevlogen is.
Als je werk erop zit rust dan, het hoeft niet perfect te zijn en vertrouw erop dat ook jij mag oogsten van je werk en dat je er dan vliegensvlug (als een spinnetje in het web) bij bent.

Gratis brochure

Download onze overzichtelijke
brochure gratis
Of schrijf je direct in voor een opleiding


Gratis brochure

Inschrijf formulier